Belangrijk: corona nieuws

Beste ouder(s), verzorger(s),

Bij collega scholen om ons heen neemt het aantal positieve testuitslagen dramatisch toe. Op dit moment valt dit op De Akker nog relatief mee (afkloppen!), wij zijn ons ervan bewust dat dit ieder moment kan omslaan. Wij zijn graag goed voorbereid als team en lopen liever een aantal stappen vooruit dan mogelijk achter de feiten aan. Better safe than sorry.

Wij hebben ons protocol van corona aangescherpt. In deze memo nemen wij u hierin mee.

Wanneer gaat een groep in quarantaine?

- Bij 3 of meer positieve GGD testen binnen 14 dagen gaat de groep in quarantaine als deze kinderen of leerkracht(en) ook daadwerkelijk in de klas waren toen zij besmettelijk waren.

- Uitzondering op deze regel maken wij, als wij in een korte tijd veel positieve uitslagen van zelftesten binnenkrijgen uit een groep. Op dat moment weet je dat daar zeer waarschijnlijk 3 positieve GGD testen uit gaan volgen. Dit is zeker het geval wanneer er al een positieve GGD uitslag is binnen een groep.

- Quarantaine gaat in op de dag dat het laatste contact met de meest recent positieve leerling of leerkracht in de groep was en duurt 10 dagen (na 5 dagen kan er bij de GGD getest worden).

- Quarantaine kan verlengd worden wanneer er na de derde besmetting nieuwe gevallen bekend worden.

 

Wat gebeurt er na een derde besmetting in een groep?

- Bij een derde besmetting krijgt u hiervan bericht en wordt u verzocht uw kind direct op te halen van school.

- Wanneer het bericht niet onder schooltijd komt, kunt u op aangegeven tijdstip de Chromebook en mogelijke werkboekjes van uw kind ophalen, mits u klachtenvrij bent. Anders graag met een andere ouder hier afspraken over maken of als dit niet mogelijk is, dit aangeven bij de leerkracht.

- De boodschap bij de derde besmetting blijft voor iedere groep hetzelfde: testen bij de GGD op de vijfde dag. Test negatief: de leerling mag weer naar school. Neemt u geen test af bij de GGD: 10 dagen thuis en weer naar school indien 24 uur klachtenvrij. Leerlingen die zelf Corona hebben of in thuis quarantaine zitten, volgen het tijdspad zoals doorgenomen met de GGD (wel graag doorgeven aan school).

- Leerlingen die Corona hebben gehad mogen op school blijven, mits dit organisatorisch haalbaar is en er leerkrachten beschikbaar zijn.

- Wanneer de groep in quarantaine gaat geeft de leerkracht, indien mogelijk, thuisonderwijs. Het programma zal gecommuniceerd worden met ouders via Kwieb en aan kinderen vanaf groep 4 via Classroom.

 

Wat vragen wij van u als ouder(s), verzorger(s)?

- Opvallend is dat leerlingen met corona vaak geen of milde klachten hebben. Wij vragen u dan ook met klem om uw kind thuis te houden met klachten, ook bij neusverkoudheid. Ook kunnen wij u vragen uw kind op te halen van school bij milde klachten. Dit om een uitbraak  te voorkomen.

- Het advies is om ook bij milde klachten te testen, zodat u en wij kunnen uitsluiten dat het om corona gaat.

- Het is voor school van cruciaal belang dat u snel, eerlijk en open communiceert met ons. Andersom doen wij dit als school ook. Dit betekent dat wij in het belang van de veiligheid voor alle leerlingen en medewerkers van u willen weten als er een positieve zelftest of GGD test is gedaan.

- Testen is uiteraard vrijwillig, maar zorgt er wel voor dat we een eventuele coronabesmetting in de groep eerder kunnen opsporen.

- Positieve zelftests of GGD tests meldt u bij de directeur van de school, Martine. Op deze manier hoeven leerkrachten niet steeds informatie door te geven en is er één contactpersoon.  U kunt dit doen door te bellen naar school, een topic aan Martine te sturen of een mail aan directie.deakker@degroeiling.nl

- Ook voor andere vragen of opmerkingen verwijzen wij u naar Martine.

- Het kan voorkomen dat wij ook op bijzondere tijdstippen met u communiceren, houdt de Kwieb app goed in de gaten. Ook bij het plots moeten ophalen van uw kind van school kan dit voorkomen.

 

Wat communiceren wij met u?

- U hoort het direct van ons wanneer een leerkracht of leerling uit de groep een positieve testuitslag heeft ontvangen, uiteraard zonder de naam van de leerling te noemen. Bij een of twee leerlingen heeft dit geen gevolgen voor klasgenootjes.

- Bij de tweede positieve besmetting laten wij dit ook weten. Nu ontvangt u er een voor-waarschuwing bij. Wanneer er namelijk nog een positieve testuitslag bij komt, gaat de groep immers in quarantaine. U kunt zo tijdig een noodplan organiseren  wanneer de klas van uw kind onverhoopt thuis komt te zitten.

- Bij een derde besmetting roepen wij u op uw kind direct op te komen halen van school wanneer het onder schooltijd valt. De quarantaine maatregel gaat dan per direct in.

 

Wat kunnen wij niet?

- Er is geen noodopvang op school. Dat zou namelijk betekenen dat wij mogelijk positieve leerlingen binnen de school houden.

- Wij mengen ons niet in maatschappelijke discussies als het gaat om testen en/of vaccineren, wij geven geen adviezen als het gaat om quarantaineduur van individuele kinderen of gezinsleden. Als ouder moet u altijd zelf contact opnemen met de GGD met deze vragen. Graag horen wij hier wel een terugkoppeling van richting school.

- Als meer dan de helft van de leerlingen weer terug is op school na quarantaine, kunnen wij geen thuisonderwijs verzorgen én fysiek onderwijs op school. In dat geval zullen thuiszittende leerlingen een dagtaak krijgen. Uiteraard spannen wij ons in om ook als klas contact te maken met de leerlingen in quarantaine, net zoals wij dat nu al doen.

 

Hoe bereiden wij ons verder voor en welke maatregelen nemen wij nu?

- Wij stoppen nu met groepsdoorbrekende activiteiten binnen de school om het risico op besmetting zoveel mogelijk te beperken. Met uitzondering van de pauze buiten.

- Wanneer een leerkracht door ziekte of studie afwezig is en wij geen vervanger kunnen vinden, verdelen wij groepen niet meer over de andere klassen. Dit om zoveel mogelijk in de bubbel te blijven.

- Leerkrachten houden nú al per dag bij wie wel/niet in de klas aanwezig is. Ze noteren heel duidelijk waarom een leerling afwezig is (bijv. positieve zelftest, huisgenoten positief, gewoon ziek, positieve test GGD enz.). Dit kan heel belangrijk zijn als we te maken krijgen met nieuwe besmettingen op het moment dat kinderen bijvoorbeeld aan het terugkomen zijn. We moeten op dat moment precies weten wie er opnieuw in quarantaine moet.  

- De leerkrachten maken nu al een noodpakket voor wanneer de groep in quarantaine moet.

- Wij zorgen voor voldoende hygiëne maatregelen (vaak handen wassen, tafels en deurklinken schoonmaken enz).

- Wij houden als volwassenen afstand van elkaar. 

 

Wat betekent deze aanscherping voor ouders in de school, Sinterklaasfeest en Kerstmis?

- Wij vinden het fijn om gesprekken met ouders over leerlingen fysiek door te kunnen laten gaan. Uiteraard is altijd een digitaal alternatief mogelijk, online of telefonisch. Geef dit gerust aan als u dit prettig vindt.

- Ouders en externen die de school in komen vragen wij een mondkapje te dragen in de gangen. Tijdens het gesprek in het lokaal waarborgen wij de 1.5 meter afstand en kunt u het mondkapje afdoen.

- Bij het ophalen en brengen van de leerlingen in de onderbouw vragen wij ouders 1.5 meter afstand te houden van elkaar én van de leerkracht.

- Wij hanteren weer zo goed mogelijk de bubbels van de klassen binnen de school, behalve voor de groepen 1/2 en 3/4. Zij zijn twee gezamenlijke bubbels omdat er veel met elkaar wordt gewerkt en samen wordt gegymd.

- De ouderavond van 1 december over het fusieonderzoek zal geheel online plaatsvinden.

- Tijdens het Sinterklaasfeest houden wij rekening met de afstand tot Sint en de Pieten en hebben de groepen 1/2 en 3/4 een viering met Sinterklaas in de speelzaal, apart van elkaar.

- Tijdens de gymles zorgen wij ervoor dat de groepen niet gemengd in de kleedkamers zijn.

- Wat betreft de Kerstviering zullen we de activiteiten zoveel mogelijk in de groep laten plaatsvinden en niet als school gezamenlijk. Activiteiten waarin we juist samen zouden optrekken laten we digitaal plaatsvinden, zodat leerlingen elkaar wel zien. Deze digitale alternatieven zullen we ook delen met u als ouders, zodat u hiervan kunt meegenieten.

- De kerstviering op donderdag 23 december zal hier ook door worden aangepast. Vooralsnog is het toegestaan om een gezamenlijk diner te hebben met meegenomen hapjes vanuit thuis.

- In de media wordt gesuggereerd dat er mogelijk een verlengde kerstvakantie of tijdelijke lockdown kan plaatsvinden. Met deze scenario’s houden wij rekening. We bereiden ons hier zo goed als het kan op voor. 

- We hebben nauw contact met de OV en de MR als het gaat om aangepaste richtlijnen en afspraken. We zijn heel blij met een enthousiaste OV die graag wil bijdragen aan mooie feesten. Ook voor hen vinden wij het zuur hun plannen deels weer in de koelkast te moeten zetten.

 

Het is een flinke opsomming geworden van richtlijnen, aangepaste plannen en zaken die onder voorbehoud kunnen plaatsvinden. Wij danken u voor uw begrip en medewerking, we waarderen dit enorm en hebben het gevoel dat we het echt samen doen. Daarnaast begrijpen we het ook als u inmiddels het woord corona niet meer kan horen en de situatie zat bent.

We duimen dat het op De Akker rustig zal blijven en zijn goed voorbereid wanneer we in onrustiger vaarwater terechtkomen.

 

Vriendelijke groet, namens ons team,

Martine Schonenberg

 

 

 

 

corona corona